You are currently viewing 10 myter om synskorrigerende øjenoperationer

10 myter om synskorrigerende øjenoperationer

I dag er man ikke tvunget til at bære briller eller kontaktlinser for at kunne se. Det er nemlig muligt at få foretaget en synskorrigerende øjenoperation, der giver synet tilbage. Men som det er inden for de fleste brancher, møder man som øjenlæge med speciale i laser øjenoperationer en del myter på netop dette område. Nogle er sværere at aflive end andre.

 

Her kan du læse om 10 af de typiske myter, der er inden for synskorrigerende øjenoperationer. 

  1. Myte 1: Det gør ondt
    En af de hyppigste myter, der er indenfor dette felt, er, at en øjenoperation gør ondt. Mange forbinder fejlagtigt laser med smerte. Men en synskorrigerende øjenoperation er smertefri. Du bliver bedøvet med lokalbedøvende øjendråber, og du kan ikke mærke det. Det eneste, du kan opleve, er en smule irritation i øjnene efter operationen. Men der er ikke tale om smerter overhovedet.
  2. Det er en omfattende operation
    Det kan virke utrolig omfattende at skulle have foretaget en laseroperation. Derfor tror mange også, at det er en omfattende operation, der tager lang tid. Det er dog langt fra sandheden. Selve operationen er hurtigt overstået. Faktisk tager det kun ca. 30 sekunder.
  3. Det er dyrt
    En øjenoperation er en engangsudskrivning, og du slipper for at skulle købe nye briller og kontaktlinser løbende. Det kan opleves som en dyr post, som kan afskrække mange. Men hvis man prøver at gøre det op, kan det for nogle faktisk godt betale sig. De løbende udgifter til briller og kontaktlinser kan nemt løbe op over tid og ender med at være meget dyrere end en operation.
  4. Det er risikofyldt
    Endnu en typisk myte inden for branchen er, at en øjenoperation er utrolig risikofyldt. Risiciene er meget lave ved øjenoeprationer, og det yderst sjældent, at der opstår komplikationer. Selvfølgelig er der tale om et indgreb, og her er der altid en risiko forbundet, men som sagt er det yderst sjældent.
  5. Man kan blive blind
    Når man skal lægge sig under en laser, er det frygten for at blive blind, der fylder allermest hos mange patienter. Faktisk er denne myte så indgroet hos mange, at det helt afskrækker folk fra at komme forbi øjenlægen for at høre om mulighederne for en operation. Det er dog vigtigt at understrege, at ingen bliver blinde af en synskorrigerende øjenoperation. Der bruges de nyeste laserteknikker og metoder, som er 100% sikre. Efter operationen er synet normalt efter højst 24 timer. Med andre ord – du bliver ikke blind.
  6. Det tager lang tid at komme sig
    En øjenoperation er et lille indgreb, og du er hurtigt på benene igen. Mange tror fejlagtigt, at det kræver en længere sygemelding at få foretaget en øjenoperation. Men faktum er, at man typisk er klar til at genoptage sit normale liv dagen efter operationen.
  7. Man slipper sjældent helt for briller og kontaktlinser
    Endnu en myte, der skal aflives, er, at man sjældent slipper helt af med briller eller kontaktlinser efter en øjenoperation. Faktum er nemlig, at 3 måneder efter en øjenoperation er 98% sluppet helt af med briller eller kontaktlinser.
  8. Man får konstant tørre øjne
    Efter en øjenoperation kan man opleve tørre øjne. Det er helt korrekt. Men dette aftager, og der er i langt de fleste tilfælde tale om en forbigående gene.
  9. Synet bliver dårligere igen efter en operation
    En synskorrigerende øjenoperation giver et livslangt resultat. For langt, langt de fleste vil det dårlige syn ikke komme tilbage.
  10. Ens nattesyn bliver dårligt
    Ens nattesyn påvirkes ikke af en øjenoperation. Ved enkelte former for synskorrigerende operationer kan man opleve et forringet nattesyn i en periode. Men her er der igen tale om en forbigående gene, der ikke varer ved.