1. Undgå forarbejdede fødevarer
Forarbejdede fødevarer har ofte et højt indhold af sukker, salt og usunde fedtstoffer. De kan også have et lavt indhold af vitaminer, mineraler og fibre. Fokuser i stedet på at spise friske, hele fødevarer.
2. Spis mere frugt og grøntsager
LFrugt og grøntsager er fyldt med næringsstoffer, som din krop har brug for. Sigt efter at spise mindst fem portioner frugt og grøntsager om dagen. Er du ikke den store fan af grønt, kan du fx købe en airfryer og nemt få mulighed for at tilberede dem, så de bliver sprøde og lækre, uden at tager lang tid, eller du bruger meget olie. Læs mere om hvad er en airfryer her.
3. Få dit protein fra magre kilder
Protein er en vigtig del af en sund kost. Gode proteinkilder er kylling, fisk, tofu, bælgfrugter og æg.
4. Begræns sukkerholdige drikkevarer
Sukkerholdige drikkevarer som sodavand og juice kan tilføje en masse tomme kalorier til din kost. Vælg i stedet vand eller usødet te og kaffe.
5. Skær ned på mættet fedt
Mættet fedt findes i animalske produkter som smør, ost og fedtholdigt kød. Det findes også i visse forarbejdede fødevarer som kiks, kager og wienerbrød. Hvis du spiser for meget mættet fedt, kan det øge dit kolesteroltal og din risiko for hjertesygdomme.
6. Vælg fuldkorn frem for raffinerede kulhydrater
Fuldkorn indeholder flere fibre og næringsstoffer end raffinerede kulhydrater som hvidt brød og pasta. De kan hjælpe dig med at føle dig mæt i længere tid og hjælpe med at regulere dit blodsukkerniveau.
7. Reducer dit saltindtag
Hvis du spiser for meget salt, kan det føre til forhøjet blodtryk, hvilket øger din risiko for hjerte-kar-sygdomme . Vælg saltfattige eller saltfrie alternativer, hvor det er muligt, og vær forsigtig med salt, når du laver mad.
8. Drik alkohol med måde
Hvis du drikker alkohol, skal du begrænse dit indtag til to drinks om dagen for mænd og en drink om dagen for kvinder. Hvis du drikker mere end dette, kan det skade din lever, øge din risiko for kræft og føre til vægtøgning.
9. Vær opmærksom på portionsstørrelser
Det er let at spise mere, end du har brug for, især når du spiser ude eller snacker kalorierige fødevarer. Vær opmærksom på portionsstørrelser, og prøv altid at spise, indtil du er tilfreds, ikke mæt.
10. Træf sunde valg af mad hver dag
Det behøver ikke at være kompliceret at spise sundt – blot fokusere på at træffe gode madvalg det meste af tiden. Ved at følge disse tips kan du gøre det til en del af din hverdag at spise sundt.