You are currently viewing Få bedre fleksibilitet og styrke med yoga

Få bedre fleksibilitet og styrke med yoga

Min erfaring inspirerede mig til at pore over de videnskabelige undersøgelser, jeg havde samlet i Indien såvel som Vesten for at identificere og forklare, hvordan yoga både kan forhindre sygdom og hjælpe dig med at komme dig efter det. Her er hvad jeg fandt.

Forbedrer din fleksibilitet

Forbedret fleksibilitet er en af de første og mest åbenlyse fordele ved yoga. I løbet af din første time på din yogamåtte vil du sandsynligvis ikke være i stand til at røre dine tæer, pyt med at lave en rygbøjning. Men hvis du holder fast i det, vil du bemærke en gradvis løsning, og til sidst vil tilsyneladende umulige stillinger blive mulige.

Du vil sikkert også bemærke, at ømhed og smerter begynder at forsvinde. Det er ikke tilfældigt. Stramme hofter kan belaste knæleddet på grund af forkert justering af låret og skinnebenene. Stramme hamstrings kan føre til en udjladning af lændehvirvelsøjlen, hvilket kan forårsage rygsmerter. Og ufleksibilitet i muskler og bindevæv, såsom fascia og ledbånd, kan forårsage dårlig kropsholdning.

Bygger muskelstyrke

Stærke muskler gør mere end at se godt ud. De beskytter os også mod tilstande som gigt og rygsmerter og hjælper med at forhindre fald hos ældre mennesker. Og når du opbygger styrke gennem fx Bikram yoga, balancerer du det med fleksibilitet. Hvis du bare gik i gymnastiksalen og løftede vægte, kan du opbygge styrke på bekostning af fleksibilitet.

Perfektionerer din kropsholdning

Dit hoved er som en bowlingkugle – stort, rundt og tungt. Når det er afbalanceret direkte over en oprejst rygsøjle, kræver det meget mindre arbejde for dine nakke- og rygmuskler at støtte det. Flyt det dog flere centimeter fremad, og du begynder at belaste disse muskler. Hold den fremadlænede bowlingkugle op i otte eller 12 timer om dagen, og det er ikke underligt, at du er træt. Og træthed er måske ikke dit eneste problem. Dårlig kropsholdning kan forårsage ryg, nakke og andre muskel- og ledproblemer.

Når du falder, kan din krop kompensere ved at flade de normale indadgående kurver i nakken og lænden. Dette kan forårsage smerte og degenerativ arthritis i rygsøjlen.

 Forhindrer brusk og lednedbrydning

Hver gang du dyrker yoga, tager du dine led gennem hele deres bevægelsesområde. Dette kan hjælpe med at forhindre degenerativ arthritis eller mindske handicap ved at “klemme og blødgøre” områder af brusk, der normalt ikke bruges. Fælles brusk er som en svamp; den modtager kun friske næringsstoffer, når dens væske presses ud, og en ny forsyning kan gennemblødes. Uden ordentlig næring kan forsømte områder af brusk til sidst slides ud og udsætte den underliggende knogle som slidte bremseklodser.